Osagaiak :
5 pertsonentzat:

- 300g carnaroli arroza
- Oilasko 1
- 60g parmesano gazta arraspatua
- 400ml koko-esnea
- 4 baratxuri ale
- Goilaratxokada 1 curcuma
- Goilaratxokada 1 kumino
- Goilaratxokada 1 jengibre
- Oliba-olioa
- Ura
- Gatza
- Kipula erdi
PRESTAKUNTZA
Oilasko salda egin
Hasteko, oilasko salda bat prestatuko dugu GM lapikoan, kubetan 2 litro eta erdi ur jarriz, eta, ondoren, oilasko gorputz bat (osagaietan zehaztutako oilaskoarena), tipula erdi zuritua eta gatza jarriko ditugu. Tapa jarri, balbula itxi eta «Turbo» programari ekingo diogu 25 minutuko denborarekin.
2. Baratxuriak frijitu
Salda amaitzeko 15 minutu falta direnean, frijitzenegiten hasiko gara. Horretarako, zartagin handi bat jarriko dugu sutan (kasu hontan wok-a), edo lapiko bat sutan, hondoa estaltzen duen oliba-olioarekin. Bero dagoenean, baratxuriak txiki-txiki egingo ditugu.
3. Oilaskoa sukaldatu eta espezieak gehitu
Baratxuria txigortzen hasten denean, oilaskoaren paparrak zatitxotan moztuta gehituko ditugu. Pixka bat sukaldatuta daudenean, ondu egingo ditugu eta erabat sukaldatuta daudenean, espezia guztiak gehituko ditugu.
4. Isuri koko-esnea
Ondo mugitu eta 30 segundoren buruan, koko-esnea isuriko dugu. Ondo nahastu eta ur pixka bat jarriko dugu. Jarraian, su ertainera murrizten utziko dugu.
5. Arroza gehitu
Txikitzen goazen bitartean, salda egosten amaituko da, eta, beraz, kontuz ireki beharko dugu balbula, lapikoa despresurizatzeko. Tapa kendu eta oilaskoaren kazolan jarriko dugu arroza, gatz pixka batekin batera.
6. Jarri salda lurrundu ahala
Risottoaren teknika astiro mugitzea da, pixkanaka salda gehitzen dugun bitartean. Ez da paellan bezala dena bat-batean jarri eta egosten dena. Risottoan salda gehitzen joango gara, lehen jarri duguna lurrundu ahala.
7. Parmesano gazta gehitu
15 minutuz salda jarri eta mugitu ondoren, gazta parmesano birrindua gehituko diogu. Risottoarekin ondo integratzen dugu, eta dagoen tokian, gatz puntua egiaztatuko dugu, behar izanez gero gehiago jarriz.
8. Itxaron arroza egin arte
Orain arroza egin arte itxaron behar dugu itzaltzeko. Bukatuta dagoenean, mahaira eramango dugu ahalik eta lasterren jateko, gehiegi hozten bada, gaztak lodiegi lodituko baitu, kremositatea galduz.
9. PREST GOZATZEKO!